|
|
|
... A belsőségeket megmossuk, letisztítjuk, összevágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, a hagymát finomra, a répát és a gombát kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. A forró olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a zúzát és a szívet. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 40 dkg sűrített paradicsom, 40 dkg fagyasztott kukorica, fél kiló spagetti, 1 tk koriander, 1 kis fej hagyma, 3 hegyes erős paprika, 2 ek só
Az apróra vágott hagymát 1 ek olajon megdinsztelem, hozzákeverem a paradicsomot, az apróra metélt erőspaprikát, 1 tk sót, a koriandert. Mikor felforrt, beleteszem a kukoricát és puhulásig (kb. 10 perc) főzöm... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt kömény, fél kk. majoránna, 1-1 friss vagy mélyhűtött paradicsom és paprika, 80 dkg virsli, 20 dkg csiperkegomba (el is maradhat).
Elkészítése: A kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, és rádobjuk a reszelt vagy finomra aprított vöröshagymát. Kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Épp csak elkeverjük, de mielőtt a paprika... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a reszelt sajttal. Gyömbérrel és sóval ízesítjük. Ezután annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, de azért formázható masszát kapjunk. 15 percig hagyjuk pihenni. Közben a vegetát a forró olajon egy másodpercig hevítjük, majd azonnal felöntjük másfél liternyi vízzel. Felforraljuk. A kefirbe belekeverjük a megmaradt lisztet, és a szétzúzott fokhagymával együtt a levesbe öntjük, és a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... leveszöldség, 1/2 kg marhahús (de lehet sertés, pulyka vagy bármi, tetszés szerint), 1 fej hagyma, 1 paradicsom és 1 paprika, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, pirospaprika, olaj.
Olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, beletesszük az apró kockára vágott sovány húst, zsírjára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, sóval, borssal fűszerezz... |
|
|
|
|
|
|
|
... - összekeverve, bele csipetnyi reszelt szerecsendió
Tízórai: 1 dl grépfruitlé , 1 dl málnalé, 1 dl almalé összeturmixolva
Ebéd: Sárgarépa leves
1 evőkanál olívaolajon megpárolunk ½ fej vöröshagymát, ½ kanál őrölt gyömbért, ½ kg sárgarépát. Felöntjük ½ liter forró vízzel, kb. 20 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezhetjük. Ö... |
|
|
|
|
|
|
|
... Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhulj... |
|
|
|
|
|
|
|
... padlizsán.
A mártáshoz:
1/2 l joghurt,
3 tojás,
1 evőkanál kukoricakeményítő,
só, 1 db citrom, ízlés szerint méz
A megtisztított, megmosott rizst 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, felöntjük forró vízzel, és fűszerezzük apróra vágott hagymával, sóval, borssal és őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. Ha forr, beledobjuk a megmosott mazsolát is, és fe... |
|
|
|
|
|
|
|
... rozmaring
kakukkfű
bazsalikom.
Elkészítés:
A póréhagymát és a fokhagymát alaposan megtisztítjuk. Az előbbit kb. egy cm-es darabokra, az utóbbit finomra aprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kiolvasztjuk, majd rádobjuk a póréhagymát. 2-3 perc alatt üvegesre sütjük, és rászórjuk fokhagymát meg a rizst. 2-3 percig még tovább pirít... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikom.
Elkészítés
A póréhagymát és a fokhagymát alaposan megtisztítjuk. Az előbbit kb. egy cm-es darabokra, az utóbbit finomra aprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kiolvasztjuk, majd rádobjuk a póréhagymát. 2-3 perc alatt üvegesre sütjük, és rászórjuk fokhagymát meg a rizst. 2-3 percig még tovább pirítjuk, majd ráöntjük a levest. Megsózzu... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítjük még, hozzáadjuk a paradicsomot, és nag... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 dl tejszín
10 dkg reszelt sajt
kevés olaj
só,bors
Elkészítés: A lisztből és a tojásból hagyományos módon nokedlit készítünk.A szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon kisütjük. Belekeverjük a nokedlibe, nyakon öntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Jénaiba kanalazzuk és megszórjuk sajttal. Addíg sütjük, míg a sajt rá nem olvad. Tanácsok: Diétásnak n... |
|
|
|
|
|
|
|
SZANAZUGI TOJÁSLEVES
Kevés olajon megpiritok 2-3 ek.lisztett,hozzáadok 1 tk.köménymagot és 2 db babérlevelet.Ekkor keverem bele a pirospaprikát is.Kb.1 liter vizzel felöntöm,sót,borst teszek bele.10-15 percig fözöm.Egy másik lábasban vizet forralok amibe kevés ecetet is rakok.Amikor forr,óvatosan bele ütöm a személyenkénti 2-2 tojást.Kb:10 percig lassú tüzön fözöm.Ha kés... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, forró olajon sütjük, és porcukros dióval megszórjuk.
Mazsolás-mandulás fánkocskák
Hozzávalók: 6 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, só, 2-3 dl t... |
|
|
|
|
|
|
|
... fánk
Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, forró olajon sütjük, és porcukros dióval megszórjuk.
Mazsolás-mandulás fánkocskák
Hozzávalók: 6 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, só, 2... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajat/margarint, rádobjuk a zöldborsót, felöntjük a fehérborral, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, összeforrósítjuk.
Közben az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot levével együtt, majd sóval, borssal és a kakukkfűvel ízesítjük, és erős tűzön 5-8 percig sűrűre főzzük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... RAGU
HV:30dk.pulykamell,20dk. zöldbab,5dk.füstölt szalonna,5dk.vöröshagyma,kapor, 10dk.szár zeller,2dk. étkezési keményítő,2dl tejföl,pirospaprika,só,bors,fokhagym a
Füstölt szalonnát kockára vágni és kevés olajon üvegesre sütni.A hagymát apróra vágni és a szalonnához adni.Mikor jó a hagyma,bele a pulyka húst,és fehéredésig keverni.Utánna rá egy kis pirospaprikát.Szár zel... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
40 dkg szárazbab
50 dkg burgonya
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
só
A babot előző este beáztatjuk. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott húst, pirospaprikával meghintjük, átforgatjuk, kevés vízzel fölöntjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukoricakeményítő 2 evőkanál vízben elkeverve
Elkészítés:
A káposzta legkülső leveleit eldobjuk, leveleire szedjük és 10x15 cm-es csíkokra vágjuk. A sonkát feldaraboljuk. A káposztát forró olajon kissé megsütjük, és levesszük a tűzről. Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, megszórjuk a hagymával és elrendezzük váltakozva a káposztát és sonkát, megsózzuk, lefedjük és 30 p... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékekkel tölthetjük:
1. Burgonyás: a zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, összekeverjük a tört burgonyával és a fűszerekkel.
2. Gombás: az apróra vágott gombát a reszelt hagymával olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és a kis darab tört burgonyával összekeverjük.
Melegen tálaljuk, de hidegen is kitűnő.
Knisesz
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 ... |
|
|
|
|
|